dimecres, 17 de novembre del 2010

IGNORÀNCIA AL DEUTE PÚBLIC? (Novembre-Desemrbe 2010)


El passat mes de setembre a una intervenció del president del govern espanyol, el senyor Zapatero, es va comprometre en més despessa pública. Aquesta intervenció no finalitzà aquí, a més per sustentar-ho va prometre més endeutament. Es clar, en quant a l’argument que oferí era raonable: el president afirma que ens trobem amb un baix nivell d’endeutament,  realment si ho comparem amb els altres països es cert, però el que no es pot deixar de banda és com evolucionarà aquest nivell de deute en el futur.
Com ens ensenyen a totes les facultats d’economia el nivell de deute sobre el PIB del dia de demà depen del nivell de deute sobre el PIB d’avui, a més del dèficit com a porcentatge del PIB. Per tant, com a breu conclusió: A més deute avui, més deute per demà.
El nivell de deute pública sobre el PIB en el que vàrem acabar el 2009 fou del 55% aproximadament, mentre que la previsió en finalitzar el 2010 és de 65%. Ara bé, quines són les perspectives del Fons Monetari Internacional? El FMI ens diu que a Espanya el PIB creixerà un -0.8% en aquest any, 0.85% en el 2011 i 1.3% en el 2012. L’altre pregunta força interesant que ens podem fer és: qué passarà o quines en són les previsions del dèficit? Doncs si el nostre president del govern segueix amb les polítiques de despessa sense freno, les estimacions són que rondarà el 10% del PIB, mentre que els dos següents anys s’anirà apropant al seu nivell d’equilibri, més o menys entre el 6 i el 5% del PIB.
Doncs, utilitzant aquests previsions, l’any 2012 acabarem amb més d’un 70% de deute sobre PIB i 5% de dèficit sobre PIB (xifres totalment allunyades dels objectius de Maastricht).Quines conclusions en podem treure? Doncs, clarament a dia d’avui el nivell de deute és baix, però el camí que portem pareix esser preocupant.
Les xifres no en són gaire bones, però això no és tot. A un informe publicat pel FMI sobre la situació de l’economia espanyola s’en diu que Espanya és el tercer país en el ranking dels països que esperen que les seves finances públiques es deteriorin degut a l’envelliment de la població. Que implica aquest envelliment? Tots sabem que la piràmide de població s’està invertint, per tant el resultat d’aquest fet es deu a que de cada vegada els joves s’introdueixen més tard al mercat laboral i també de cada vegada la població, en aquest cas espanyola, té una esperança de vida major.                                                                               Així que en termes econòmics això suposa una reducció dels ingresos en cotitzacions i un augment de les despeses de la seguretat social per a mantenir les pensions.
Per finalitzar el meu article d’opinió m’agradaria recalcar que l’objectiu d’aquest era despertar les inquiatuts sobre  la gestió financera del govern espanyol que m’atraveix-ho a dir que no estan gaire bé encaminades si es dediquen a “tapar forats avui pel dia de demà tenir un forat més gros”.

 
Font: Elaboració pròpia.

Eduard Vilanova.





                        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada